Omgaan met teleurstellingen - Happy Lemon in the air (radio interview Afslag Zuid Omroep Brabant)

 

En dan word je ineens gebeld door Omroep Brabant of je een kort interview wilt doen voor het radioprogramma "Afslag Zuid" over omgaan met teleurstellingen. Uhm....ja leuk (en spannend!)🤭 

 

Vanavond is er namelijk weer een persconferentie en het ziet er helaas naar uit dat de Corona maatregelen niet versoepeld gaan worden. 

 

Een interview van 7 minuten is natuurlijk te kort om dit onderwerp te doorgronden! Dus daarom deze kakelverse blog met meer info over dit onderwerp. 

 

When life gives you lemons, make lemonade!

 

Mijn coaching is gebaseerd op positieve psychologie waarbij ik samen met de coachee de ontdekkingsreis onderneem om te kijken wat er (wel) mogelijk en haalbaar is. Omdenken, creativiteit en denken in mogelijkheden en daadkrachtig aan de slag gaan met het "handelen" van de stressvolle situatie waar de coachee last van heeft. 

 

Er is geen "one-size-fits-all" of "quick-fix" om met teleurstellingen om te gaan. Ieder mens is uniek en wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet te werken. Iedereen gaat dus anders om met gebeurtenissen en er is (helaas) geen standaard checklistje om af te vinken. 

 

Allemaal heel leuk.....maar hoe ga ik dan effectief om met teleurstelling? 

Wat kan ik zelf doen?

 

🍋 Wanneer we teleurstelling voelen komt dat omdat de realiteit niet aansluit bij onze verwachtingen. Ga dan na waar je wel en waar je geen invloed op hebt. Wat kun je wel veranderen? Wat niet? Steek geen energie in zaken waar je niets aan kunt veranderen en gebruik je creativiteit, tijd en denkkracht om de zaken die je wel kunt beïnvloeden vast te pakken! Accepteer wat je niet kunt veranderen.

🍋 In aansluiting op het volgende: het is zoals het is. De wereld is (helaas) niet (helemaal) maakbaar, ook al doet social media ons soms anders vermoeden. Angst, verdriet en teleurstelling horen bij het leven. Daardoor zijn de mooie en positieve dingen des te waardevoller.

🍋 Bij verandering doorlopen we een aantal mentale stadia: ontkenning, boosheid, onderhandelen/ gevecht, desoriëntatie/machteloosheid en tenslotte aanvaarding/acceptatie en een nieuw begin. Deze stadia zijn broodnodig om alle emoties goed te doorvoelen; gun jezelf de tijd en de ruimte om alle gevoelens te ervaren.

🍋 Praat over wat je voelt en ervaart met anderen. Praat met mensen die je na staan, die je vertrouwt en deel met hen wat je bezighoudt. Stel je kwetsbaar op en durf het achterste van je tong te laten zien. Wat doet het met je? Waarom voel je wat je voelt?

🍋 Geef aan wat je nodig hebt en vraag om hulp. Zoek lotgenoten, collega's of neem contact op met organisaties die je verder kunnen helpen. Zoek online naar tips of sluit je aan bij een vereniging uit jouw branche. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en mensen vinden het fijn om te helpen! 

🍋 Iedere situatie kent verschillende kanten. Er zijn altijd dingen mogelijk en je hebt altijd een keuze. Wat levert de huidige situatie je op? Wat zijn de voordelen of de positieve gevolgen? Zijn er dingen die je nu anders doet die best fijn zijn? Welke dingen ga je volhouden na Corona? Wat heb je geleerd? 

🍋 Sta eens even stil en ben dankbaar voor wat er wel is. Waar ben je dankbaar voor? Neem iedere dag 5 minuten de tijd om 3 dingen te benoemen waar je op die dag dankbaar voor bent. Door dit te doen word je je bewust(er) van de mooie dingen. Houd dit vol en je hebt binnen no-time een mooi overzicht van jouw persoonlijke positieve momenten!

🍋Het is belangrijk om van jezelf te weten waar je blij van wordt. Dit kan van alles zijn; grote en kleine dingen. Ook dit is heel subjectief en persoonlijk. Maak een lijstje van energie gevende activiteiten of check je lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent. Wanneer je een rotdag heb kun je heel bewust dit lijstje erbij pakken en kijken wat je zelf kunt doen om jezelf op te vrolijken. 

 

Tenslotte: ook dit gaat voorbij en blijf lachen!

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over coaching vanuit positiviteit?

Mail me happylemoncoaching@gmail.com of stuur een appje 06-28268672.

 

Bezoek de website van Omroep Brabant om de gehele uitzending van Afslag Zuid terug te luisteren (13 april 2021).  Of klik hieronder op het geluidsfragment om alleen het interview te luisteren.

Download
Geluidsfragment Happy Lemon Coaching radio uitzending 13 april 2021 - Omroep Brabant - Afslag Zuid
Femke van Koll Happy Lemon Coaching Omro
MP3 Audio bestand 4.8 MB